Co oznacza gramatura ręcznika?
Ręcznik jest nieodłącznym elementem wyposażenia każdego hotelu. Jest to też przedmiot, na którego jakość wielu gości zwraca uwagę. Jedną z podstawowych kwestii, która decyduje o tym, czy dany model jest chłonny, czy nie, jest gramatura ręcznika. Sprawdźmy, czym dokładnie jest ten parametr i jaka gramatura będzie najlepsza dla naszych ręczników hotelowych.
Czym jest gramatura ręcznika?
Cechą charakterystyczną każdego ręcznika (nie tylko hotelowego) jest jego gramatura. Parametr ten określa, ile gramów waży metr kwadratowy ręcznika. Jeśli zatem chcemy nabyć ręcznik o gramaturze 400 g/m2, to oznacza to, że jego wycinek o wymiarach 1 m x 1 m będzie ważył dokładnie 400 g.
Skąd się bierze niższa lub wyższa gramatura ręcznika? Mówiąc wprost - im jest on cięższy, tym więcej materiału użyto do jego produkcji. W tym miejscu warto podkreślić, że sama gramatura ( grams per square meter) nie jest jedynym czynnikiem, który decyduje o jakości danego ręcznika. Wręcz przeciwnie - wpływ na nią ma również struktura samego ręcznika, która powinna składać się z odpowiednio zbitych pętelek. Im są one bardziej zbite, tym dany ręcznik jest bardziej mięsisty i gęsty
Co to oznacza w praktyce? Gramatura ręcznika ma wpływ na to, jak bardzo dany model jest puszysty i jak wiele wody może wchłonąć. Wbrew pozorom, nie zawsze duża chłonność idzie w parze z funkcjonalnością. Dlatego dobierając ręczniki hotelowe pod kątem gramatury, warto mieć na uwadze ich przeznaczenie.
Jaka gramatura na metr kwadratowy ręcznika będzie najlepsza?
Gramatura, czyli masa każdego metra kwadratowego materiału, ma istotny wpływ na funkcjonalność ręcznika. Najlżejsze ręczniki o niższej gramaturze (około 300-400 gsm) to idealne rozwiązanie na plażę, siłownię, a także basen. Ich zaletą jest lekka budowa, dzięki której nie zajmują dużo miejsca. Można je śmiało zabrać nad jezioro, w góry, a także wszędzie tam, gdzie mamy do dyspozycji małą torbę lub plecak.
Cięższe i gęstsze ręczniki kąpielowe posiadają już nieco większą gramaturę, wynoszącą około 450-500 gsm. Ich zaletą jest to, że dość szybko schną, są miękkie, puszyste i przyjemne w dotyku, a także wyróżniają się znaczną chłonnością.
Ręczniki, w których ciężar tkaniny jest jeszcze większy (np. 500 - 600 gsm) są najgrubsze, w związku z czym ich chłonność jest najwyższa. Do ich zalet zalicza się również duża odporność na rozerwanie, częste pranie, a także mięsistość. Do produkcji tego typu ręczników wykorzystuje się często najlepsze materiały (np. luksusowa bawełna), co sprawia, że można je znaleźć w najlepszych obiektach hotelowych.
Jaka gramatura ręcznika będzie najlepsza dla gości hotelu?
Czy w skład wyposażenia hotelu powinny wchodzić wyłącznie najwyższej jakości ręczniki? Tak, ale nie oznacza to, że nasi goście powinni mieć do dyspozycji wyłącznie najcięższe ręczniki, które będą dużo chłonąć, ale też długo schnąć. Tak naprawdę hotel to miejsce idealne dla różnych rodzajów ręczników, począwszy od lekkich, aż po te najbardziej luksusowe i chłonne.
Załóżmy, że prowadzimy pensjonat nad morzem. Nasi goście z pewnością docenią możliwość skorzystania z cienkich, plażowych ręczników. Takie modele są polecane nie tylko na plażę. Gramatura 300-400 gsm sprawia, że są one cienkie i lekkie, dzięki czemu można nimi szybko przetrzeć twarz po powrocie z nadmorskich eskapad.
Z kolei duże, ciężkie ręczniki kąpielowe będą idealnym elementem wyposażenia łazienki. Ich gęstość jest zbyt duża, aby zabrać je na plażę (zresztą usunięcie piasku z tak grubego splotu byłoby prawdziwym wyzwaniem), ale za to wystarczy, by szybko osuszyć ciało po wyjściu z długiej, relaksacyjnej kąpieli.
W tym miejscu warto podkreślić, że na chłonność ręcznika wpływ ma nie tylko gęstość splotu, ale też rodzaj materiału używanego do jego produkcji. Ręczniki wykonane z materiałów będących pochodnymi bawełny lepiej radzą sobie z pochłanianiem wilgoci niż tekstylia wykonane z mikrofibry.
Chłonność, miękkość i jakość - czym jeszcze kierować się przy wyborze ręcznika do hotelu?
Wybierając ręczniki do hotelu, warto kierować się nie tylko ich gramaturą, ale też szeregiem innych parametrów, które mają bezpośredni wpływ na ich finalną jakość.
- Wysoka chłonność. Wybierajmy ręczniki o maksymalnej chłonności. Nie zawsze musimy kierować się gramaturą. Wybierajmy modele (w swej kategorii gęstości), które wykonane są z wysokogatunkowej bawełny. Materiał ten skutecznie wchłania wodę, zapewniając maksymalny komfort użytkowania.
- Żywotność. Jeśli prowadzimy hotel, to żywotność ręczników powinna być dla nas priorytetem. Dlatego wybierajmy ręczniki bawełniane, które są odporne na rozerwanie oraz skutki wielokrotnego prania.
- Trwałość. Dzięki różnym rozwiązaniom technologicznym i produkcyjnym, trwałość ręcznika może być jeszcze wyższa. Stawiajmy na produkty wykonane z wysokiej jakości tkaniny, której brzegi zostały wzmocnione i zabezpieczone przed strzępieniem.
- Jakość. Najlepszym rozwiązaniem do hotelu są ręczniki, których jakość można potwierdzić odpowiednimi certyfikatami, jak np. Öko-Tex Standard 100. Dzięki nim producent może zaświadczyć, że ręczniki są całkowicie wolne od szkodliwych substancji i odpowiednie dla każdego rodzaju skóry, w tym cery wrażliwej.
- Personalizacja. Rozwiązaniem, na które często decydują się hotelarze, jest personalizacja ręczników. Dzięki specjalnym wszywkom oraz haftom można nadać tekstyliom wyjątkowy charakter poprzez nadanie im loga obiektu hotelowego.
Jak widać, gramatura ręczników plażowych i kąpielowych to ważny, aczkolwiek niejedyny parametr decydujący o ich przydatności i zastosowaniu.